بازار آریا

آخرين مطالب

اقتصاد اسلامی ـ 44| نسبت سیستم اقتصادی اسلام با کمونیسم مقالات اقتصادی

اقتصاد اسلامی ـ 44| نسبت سیستم اقتصادی اسلام با کمونیسم
  بزرگنمايي:

بازار آریا - بین سیستم اقتصادی اسلام و سوسیالیسم تفاوت‌های مبنایی و عمیق زیادی وجود دارد، به‌طوری‌که در مقایسه، شباهت‌های موجود بین اسلام و سرمایه‌داری در سیستم اقتصادی بیشتر از شباهت‌ها بین اسلام و سوسیالیسم به‌نظر می‌رسد. - آریا بازار -
خبرگزاری تسنیم ؛ پرونده "اقتصاد اسلامی" بخش44 _ سیستم اقتصادی سوسیالیسم از سال 1917 میلادی در روسیه شکل گرفت و طی چند دهه در قرن بیستم، تحولات زیادی را تجربه کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در دهه پایانی این قرن، بسیاری از کشورهای وابسته به این سیستم دچار فروپاشی شدند. در دوران برپایی کمونیزم، به دلیل شعارهای انقلابی که به نفع مستضعفان سر داده می‌شد، کشورهای اسلامی شاهد واکنش‌هایی بودند و در پی جذب ایده‌های سوسیالیستی، به بررسی این نظریات پرداخته و بعضاً تلاش داشتند تا اسلام را به‌عنوان الگویی قوی‌تر از سوسیالیسم، برای تأمین عدالت و آزادی معرفی کنند. در این زمینه بیشتر بخوانید
+ آیا «پارادایم اقتصاد اسلامی» وجود دارد؟ + این‌همانی اقتصاد اسلامی و سرمایه‌‏داری این مباحث به‌تدریج به ادبیات اقتصادی اسلامی هم وارد شد و بصورت جدی مطرح گردید. در مواجهه با سوسیالیسم، دانشمندان اسلامی به دنبال این بودند که نشان دهند اسلام می‌تواند عدالت را همراه با آزادی فراهم آورد، همان‌طور که در سوسیالیسم از این مفاهیم سخن گفته می‌شود. در این راستا، مفاهیم عدالت اجتماعی و برابری، که در سوسیالیسم بسیار برجسته است، در ادبیات اسلامی نیز بطور ویژه‌ای مورد توجه قرار گرفت. با رشد مباحث اقتصادی اسلامی و تأکید بر عدالت اجتماعی، این شبهه مطرح شد که سیستم اقتصادی اسلام مشابه سوسیالیسم است. چه‌اینکه یکی از اصلی‌ترین اصول سوسیالیسم، تأکید بر برابری انسان‌ها و توزیع عادلانه دارایی‌ها و درآمدهاست و اسلام نیز در بسیاری از اصول خود، به مسائلی چون توزیع ثروت و عدم تمرکز آن توجه داشته و به دنبال ایجاد برابری و عدالت در جامعه است. موضوع توزیع درآمدها و نقش دولت در هر دو سیستم باعث شده تا برخی به اشتراکاتی در نحوه توزیع ثروت و منابع اشاره کنند که موجب نزدیک شدن این دو سیستم به‌نظر برسد.
همچنین، همانطور که سوسیالیسم به نوعی مخالف تراکم ثروت در دست افراد خاص است و به دولت اجازه می‌دهد که مالکیت بر ابزار تولید را در اختیار بگیرد؛ در اسلام نیز، در زمینه مالکیت، به اصل عدالت توجه ویژه‌ای می‌شود، اگرچه اسلام بطور مستقیم به حذف مالکیت خصوصی نمی‌پردازد. دولت در ساختار اقتصادی اسلام نیز در مراتبی و به نسبت‌هایی نقش نظارتی و توزیعی دارد که در برخی از موارد با دیدگاه‌های سوسیالیستی مشابه است.
یکی دیگر از جنبه‌هایی که موجب طرح این شبهه می‌شود، بحث مالکیت انفال در سیستم اقتصادی اسلام است. در این سیستم، مالکیت منابع عمومی همچون زمین و منابع طبیعی بطور خاص به امام یا دولت اسلامی تعلق دارد. این ویژگی شباهت‌هایی با مالکیت عمومی یا دولتی در سیستم اقتصادی سوسیالیسم دارد، که در آن دولت به‌عنوان نماینده مردم مالک منابع طبیعی و ابزار تولید است. از این رو، برخی بر این باورند که این تشابهات در مالکیت می‌تواند به نفع تقویت شباهت‌های این دو سیستم باشد.
دیگر نکته‌ای که به شبهه مشابهت این دو سیستم می‌افزاید، موضوع مداخلات دولت در امور اقتصادی است. در سیستم سوسیالیستی، دولت به‌عنوان نهاد مرکزی تمامی تصمیمات اقتصادی را اتخاذ کرده و بطور گسترده در مدیریت منابع و توزیع ثروت دخالت می‌کند. همین رویکرد در سیستم اقتصادی اسلام نیز وجود دارد، جایی که دولت یا امام اسلامی اختیارات وسیعی برای مداخله در مسائل اقتصادی و اجتماعی دارد. این شباهت‌ها از منظر برخی تحلیلگران به‌عنوان مؤیداتی برای قرابت این دو سیستم تلقی می‌شود.
این شباهت‌ها باعث شده تا برخی به اشتراکات این دو سیستم بصورت ویژه توجه شود. اما در حالی که اشتراکاتی میان رویکردهای اقتصادی اسلام و سوسیالیسم وجود دارد، ابداً نمی‌توان آنها را معادل یکدیگر دانست. سیستم اقتصادی اسلام به‌ویژه در عرصه‌های مختلف اقتصادی همچنان با نگاه خاص خود به مسائل همچون مالکیت، دولت، توزیع ثروت و عدالت اجتماعی می‌پردازد، و اصول آن فراتر از مفاهیم سوسیالیستی است و با آن مفاهیم تفاوت‌های زیربنایی دارد.
تفاوت‌های مبنایی سوسیالیسم و اسلام
با وجود شباهت‌های ظاهری که در برخی جنبه‌های اقتصادی این دو سیستم مشاهده می‌شود، باید اذعان داشت که بسیاری از ویژگی‌های سیستم اقتصادی اسلام با سوسیالیسم متفاوت است. اسلام گرچه بطور خاص بر عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه منابع تأکید دارد، ولی اصول و مبانی آن فراتر از تنها مفاهیم اقتصادی است. در حالی که برخی شباهت‌ها وجود دارد، اما تفاوت‌های بنیادین در فلسفه و اهداف این دو سیستم نیز مشهود است. با توجه به اختلافات عمیق مبنایی در اصول فکری، فلسفی و اقتصادی، سیستم‌های اقتصادی اسلام و سوسیالیسم به‌هیچ‌وجه قابل مقایسه نیستند. هر یک از این سیستم‌ها مبتنی بر دیدگاه‌های متفاوتی از انسان، مالکیت، تولید و توزیع ثروت هستند که موجب می‌شود مقایسه آنها، از حیث عملی، بلکه از نظر فلسفی بی‌معنی باشد. بین سیستم اقتصادی اسلام و سوسیالیسم تفاوت‌های مبنایی و عمیق زیادی وجود دارد، به‌طوری‌که در مقایسه، شباهت‌های موجود بین اسلام و سرمایه‌داری در سیستم اقتصادی بیشتر از شباهت‌ها بین اسلام و سوسیالیسم به‌نظر می‌رسد. این تفاوت‌ها از بنیادهای فلسفی و جهان‌بینی هر یک از این سیستم‌ها ناشی می‌شود؛ ساختار اقتصادی اسلام بر اساس وحدانیت خداوند استوار است، در حالی که سوسیالیسم بر مادی‌گرایی و ایده‌های انسانی مبتنی است.
سیستم اقتصادی سوسیالیسم، برخلاف سیستم اقتصادی اسلام، ریشه در مادی‌گرایی دارد که اساس آن بر تغییرات مادی و اجتماعی استوار است. در این دیدگاه، دین تنها به‌عنوان بخشی از روبناهای اجتماعی به‌ شمار می‌آید که با تغییرات مادی تغییر می‌کند. جهان‌بینی اسلامی بر وحدانیت خداوند تأکید دارد و بر اساس این جهان‌بینی، نظام اقتصادی اسلام یک ساختار معنوی و الهی است که در تضاد کامل با سوسیالیسم قرار دارد. این اختلافات فلسفی، باعث می‌شود که مقایسه این دو سیستم اقتصادی اساساً درست نباشد.
دیگر اینکه در سیستم اقتصادی اسلام، مالکیت بطور کامل متعلق به خداوند است و انسان‌ها تنها به‌عنوان امانت‌داران از آن برخوردار می‌شوند. در این چارچوب، مالکیت باید در راستای عدالت اجتماعی و احترام به حقوق انسان‌ها، به‌ویژه مسلمانان، اعمال شود؛ اما در سوسیالیسم، مالکیت بیشتر بر اساس دیدگاه‌های جمعی و به‌ویژه دولتی تعریف می‌شود. مالکیت خصوصی در این سیستم به‌عنوان منشأ استثمار نیروی کار شناخته می‌شود و در شکل دولتی آن نیز، معمولاً در اختیار طبقات حاکمه قرار دارد که ارتباطی با طبقات کارگر یا دهقانان ندارند.
تفاوت دیگر اینکه برخلاف سوسیالیسم، در سیستم اقتصادی اسلام، انگیزه‌های مادی افراد برای فعالیت‌های اقتصادی بطور کامل به رسمیت شناخته شده است. افراد بر اساس میزان تلاش و تولید خود از دسترنج‌شان بهره‌مند می‌شوند. این سیستم به افراد اجازه می‌دهد تا با رعایت اصول اخلاقی و اجتماعی از حیث مادی پیشرفت کنند. در مقابل، سوسیالیسم با تأکید بر برابری اقتصادی، در مراحل تکاملی خود، افراد را صرفاً بر اساس نیازهایشان تأمین می‌کند و تفاوت‌های مادی تولیدکنندگان را نادیده می‌گیرد.
یکی از تفاوت‌های بارز دیگر میان این دو سیستم، نحوه برخورد با کار و تولید است. در اسلام، کار و تلاش فردی یک ارزش معنوی و اجتماعی دارد که در آن فرد با توجه به توانمندی‌ها و میزان تلاشش پاداش می‌گیرد. این در حالی است که در سوسیالیسم، تولید و توزیع ثروت تنها بر اساس نیازهای اجتماعی تنظیم می‌شود و کمترین توجه به توانمندی‌های فردی و تفاوت‌های شخصی می‌شود. مالکیت خصوصی و حق انتفاع از آن در سیستم اقتصادی اسلام یکی از ارکان اصلی است. در این سیستم، احترام به مالکیت موجب می‌شود افراد بتوانند از قوا و استعدادهای خود بطور بهینه استفاده کنند و به رشد اقتصادی دست یابند. به‌عبارت‌دیگر، سیستم اقتصادی اسلام به‌دلیل احترام به مالکیت، بستر مناسبی برای شکوفایی توانمندی‌های فردی فراهم می‌آورد.
در سیستم اقتصادی اسلام، به‌خلاف سوسیالیسم، انسان‌ها حق دارند بر حاصل کار و دسترنج خود سلطه داشته باشند. این سیستم نه‌تنها مالکیت خصوصی را به رسمیت می‌شناسد، بلکه احترام به آن را همچون احترام به خون فرد می‌داند. بدین ترتیب، انسان در این سیستم قادر است از حاصل تولید خود بهره‌مند شود و از هر نوع محدودیتی در بهره‌برداری از تلاش‌های فرد جلوگیری می‌شود.
همچنین در سیستم اقتصادی اسلام، تلاش برای بهره‌مندی‌های اقتصادی به‌عنوان مقدمه‌ای برای رسیدن به رفاه دنیوی و اخروی مطرح می‌شود. انسان‌ها در این سیستم، امکانات تولیدی را ابزاری می‌دانند برای رفع موانع تکامل روحی و معنوی خود. در مقابل، سیستم‌های اقتصادی سوسیالیستی فاقد چنین نگرشی هستند و در این سیستم‌ها، تولید و بهره‌مندی از آن بیشتر با هدف تأمین نیازهای مادی و طبقاتی مطرح است.
در سیستم اقتصادی اسلامی، دولت نقشی متعهد و تسهیل‌گر دارد و وظیفه‌اش فراهم آوردن شرایطی است که مردم بتوانند به عدالت و قسط دست یابند. برخلاف سوسیالیسم که دولت در آن با تمرکزگرایی و انحصارطلبی، آزادی‌های فردی و اقتصادی را محدود می‌کند، در اسلام دولت به هیچ‌وجه جایگزین فرد نمی‌شود. بلکه دولت موظف است به‌گونه‌ای عمل کند که استعدادهای فردی شکوفا شوند و افراد بتوانند به تعالی معنوی و اخلاقی دست یابند.
اسلام دولت را مسئول سازماندهی و ایجاد سازوکاری می‌داند که افراد را به شکوفایی استعدادهایشان برساند. این سیستم برخلاف سیستم‌های اقتصادی متمرکز، تأکید دارد که دولت به‌جای محدود کردن آزادی‌های فردی، باید بستر مناسبی برای رشد فردی و اجتماعی فراهم کند. بنابراین، دولت اسلامی نه‌تنها مانع آزادی‌های فردی نمی‌شود، بلکه آن را تسهیل کرده و افراد را به تعالی معنوی و تدین نزدیک می‌سازد.
به این ترتیب، تفاوت‌های بنیادین در فلسفه و جهان‌بینی اسلام و سوسیالیسم، موجب می‌شود که نتوان این دو سیستم اقتصادی را معادل یکدیگر دانست. اسلام، با تأکید بر وحدانیت خداوند و نگاه معنوی به تولید، به انسان‌ها هدفی فراتر از تأمین نیازهای مادی می‌دهد. اما سوسیالیسم، برخلاف آن، بر اساس اصول مادی‌گرایانه بنا شده و در آن، نگاه به تولید صرفاً به‌عنوان یک ابزار اقتصادی برای برابری و عدالت اجتماعی است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1285661/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش تندوتیز ریاض به تعدی بن گویر به مسجدالاقصی

نتانیاهو: فشار را در غزه گام‌به‌گام افزایش می‌دهیم

حداکثر قیمت دلار در سال 1404/ طلا به کدام سو می‌رود؟

استرداد سرکرده یک باند بزرگ قاچاق انسان به کشور

ابراز همدردی و دلجویی مدیرکل بنیاد مازندران با دو خانواده شهید در آمل و فریدونکنار

یارانه‌ بگیران بخوانند/ جزییات نهایی واریز یارانه معیشتی مرحله دوم اعلام شد

حادثه مرگبار در محور طبس / کودک 8 ساله جان باخت

تشکیل 287 پرونده برای مجرمان اقتصادی

برنامه وزیر خارجه اسرائیل برای رایزنی درباره ایران در پاریس

شاهین اوج گرفت، تارا جا ماند/ برنده دوئل خودروهای داخلی را بشناسید

آخرین وضعیت راه‌های کشور در روزهای پایانی تعطیلات

تامین‌کنندگان اصلی مرغ کشور؛ امارات اول شد

فرانسه: فرصت دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران محدود است

شهادت 9 فلسطینی در حمله اسرائیل به رفح

ادارات مشهد فردا تعطیل نیست

نقش امنیت در رشد اقتصادی و تحقق شعار سال

سهم اجزای هزینه‌ای از کیک اقتصاد با تحریم و بدون تحریم

9 مصدوم در حمله سگ در سبزوار

ادعای تازه وزیر خزانه‌داری آمریکا علیه ایران

مروری بر مجموعه گردشگری‌های منتشر شده در ایام نوروز

سامانه املاک و اسکان چشم انتظار اتصال دستگاه‌ها

چالش‌های بانک مرکزی اروپا در کنترل تورم

ماسک از کابینه ترامپ کنار می‌رود

پزشکیان: مشتاق توسعه بیشتر روابط با بحرین هستیم

جلسه کلیدی ترامپ در کاخ سفید درباره تیک‌تاک

قیمت طلا امروز چهارشنبه 13 فروردین 1404/ قیمت بالا رفت+ جدول

مجتبی رحماندوست در بیمارستان بستری شد

چگونه در یک محیط کاری ناسازگار دوام بیاوریم؟

احتمال تعیین مقررات برای سفرهای خارجی کابینه دولت

سبقت سایپا از ایران خودرو در جاده مخصوص

درخشش بانکی‌ها و سکوت حقیقی‌ها در صنعت شیمیایی

قراردادهای خواهرخواندگی بستری مناسب برای تعاملات اقتصادی است

خداحافظی تلخ

کمک 20 میلیارد یورویی متحدان ناتو به اوکراین

واشنگتن 3 شهروند و 3 نهاد روسی را در ارتباط با ایران تحریم کرد

فعالیت سامانه بارشی تشدید می‌شود/ سازمان هواشناسی هشدار داد

تحریم‌های جدید خزانه‌داری آمریکا علیه انصارالله

واشنگتن 3 شهروند روسیه و 3 نهاد را در ارتباط با ایران تحریم کرد

بیش از نیمی از آمریکایی‌ها: سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ به اقتصاد آسیب می‌زند

کمک 20 میلیارد یورویی متحدان ناتو به کی‌یف در سه ماه گذشته

فوری / پیشنهاد ایران به آمریکا برای همکاری اقتصادی

تعداد زندانیان افغان در ایران چقدر است؟

تجاوز جنگنده‌های آمریکایی به استان الحدیده/ مخازن آب شرب بمباران شد

تعداد زندانیان افغان در ایران قدر است؟

کندوان و آزادراه تهران شمال یکطرفه شد

احتمالا تا پایان آوریل به تهران سفر می‌کنم

چرا نگهبانان محیط‌زیست‌ اجازه ورود می‌دهند؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه در سال 1404

تشکیل 287 پرونده برای مجرمان اقتصادی طی 24 ساعت گذشته

تشکیل 287 پرونده به ارزش 880 میلیارد تومان برای مجرمان اقتصادی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی